GRAD MALI LOŠINJ

POVIJEST GRADA

 Prvi put se spominje 1398. pod imenom Malo selo. 1868. godine doživljava svoj vrhunac. U mjestu funkcionira čak 11 brodogradilišta, te Mali Lošinj postaje mjesto s najjačom trgovačkom flotom na Jadranu - čak ispred Rijeke, Trsta i Venecije. Pronalaskom parnog stroja dolazi do stagnacije razvoja, a pojavom bolesti vinove loze - peronospore dolazi do raseljavanja stanovništva. Poslije II. svjetskog rata Mali Lošinj broji samo 2200 stanovnka. Do 1918. je u sastavu Austro-Ugarske,.. Od 1945. do 1990. u sastavu SFRJ, a od 1990. u sastavu Republike Hrvatske.

 

 

 

LOŠINJ DANAS

 Otok 1000 aroma - Izvor zdravog života - Oaza vitalnosti

Lošinj već dugi niz godina krasi epitet „otok vitalnosti“, a njegova je priča svake godine sve bogatija i zanimljivija. Blaga mediteranska klima, čisto more, lavanda, metvica i preko 200 drugih ljekovitih biljaka samo su jedan od mamaca za one željne istinskog odmora i „punjenja baterija“. Jesmo li već spomenuli da je Lošinj jedan od otoka sa najviše sunčanih dana u godini?

 

Mali Lošinj obiluje hotelima sa SPA zonama s bogatom i inovativnom ponudom tretmana pa ćete uz vrhunske masaže skinuti sav „suvišni teret“, osloboditi se napetosti i odmoriti vaše tijelo, a i duh. Osim wellness ponude, sportsko-rekreacijski centri zaokružuju ponudu destinacije. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni ponudu uvjetovanu prirodnim predispozicijama - Uvala Čikat oaza je bogata stoljetnom borovom šumom, ujedno i odličan izbor za kupanje u kristalno čistom moru.

 

Lošinj je nadaleko poznato klimatsko lječilište, čije ljekovite tajne možete otkriti u miomirisnom vrtu ljekovitog bilja u Malom Lošinju. Tamo možete upoznati čitav biljni svijet otoka, dok u čistim vodama lošinjskog akvatorija možete otkriti razlog zašto su dupini odabrali upravo Lošinj za svoj dom. Svake godine, 5. kolovoza u Lošinju se obilježava Dan dupina – manifestacija s ciljem njihove zaštite. Uz edukativne programe o ovim dobroćudnim i čudesnim životinjama priređuje se izložba dječjih likovnih radova, te video projekcije života iz svijeta dupina. Dupina možete i posvojiti, a ako budete imali sreće da ih vidite, vjerujte da će trenutak biti nezaboravan.

 

Odlučite li upoznati okolicu, nipošto ne propustite posjetiti neke od predivnih dijelova otoka Cresa, kao npr. cresko Vransko „vilinsko“ jezero. Za ljubitelje starih priča i legendi, Vransko je jezero prava poslastica. Stanovnici otoka Cresa kažu kako jezero ima veliku moć te onaj tko se napije vode iz jezera nikad ne napušta otok. Jezero je prema predaji nekoć davno bio posjed dviju sestara, dobre i siromašne, te zle i bogate. Zla sestra drugoj je pokušala oteti dio posjeda, te ju Bog kažnjava, potresom učinivši da dvorac propadne u zemlju i potopi polje. Razrušeni i potopljeni dvorac i danas je na dnu jezera, a ponekad se za vrijeme velikih oluja može čuti zvonjava zvona iz vodenih dubina. Stoga, osluškujte zvukove prirode, omotane velom legendi i mašte.

 

Osor je sljedeća postaja koju svakako vrijedi posjetiti, a čiji mali pokretni most razdvaja otoke Cres i Lošinj. U vrijeme Rimskog carstva bio je važno trgovačko čvorište, a danas je mjesto koje privlači nautičare i glazbenike; naime, Osorske su ljetne glazbene večeri event koji okuplja ljubitelje klasične glazbe, kao i glazbenike iz čitave Europe. Najljepši dio grada svakako su crkva i krstionica, a uz Sv. Gavdenta, zaštitnika Osora, također se vežu zanimljive legende. Budući da je uz njegovu pomoć u prošlosti Osor bio jak glagoljaški centar, osorski su plemići koji su se tome protivili tražili njegovu smrt, pa je svoje utočište potražio na brdu Osorščica gdje je u tamnoj špilji proveo godinu dana. Budući da je špilja bila puna zmija, čineći pokoru isprosio je kod Boga milost da oslobodi otoke zmija otrovnica. Umro je u Rimu, a njegovo tijelo je samo doplutalo nošeno morem u drvenoj škrinji u Osor, čiji su dolazak najavila zvona koja su ujutro počela zvoniti sama od sebe. Osorani su u njegovu čast sagradili crkvu i proglasili ga zaštitnikom grada i otoka.

 

Odmor za oči i uši započinje u malim lošinjskim mjestima kao što su Ćunski, Nerezine i Sv. Jakov, gdje je gotovo nemoguće ostati ravnodušan u pogledu na skrivene uvale i predivne plaže koje ih krase. On se nastavlja na lošinjskoj šetnici uz more, zaštićenom hladovinom borova i lovora, a proteže se od Velog do Malog Lošinja. Šećući uz more osjetit ćete svu puninu mirisa netaknute prirode, a morski valovi koji stvaraju milijune malih i zdravih čestica zvanih anioni, oraspoložit će vas i opustiti vaš um.

 

Uhvatite li vremena, ne propustite posjetiti obližnji otok Susak, fenomen među jadranskim otocima, ujedno jedini pješčani otok na Jadranu.

Što se lošinjske kuhinje tiče, specijaliteti pripremljeni od morskih namirnica, po starim tradicionalnim receptima, uz dodatke aromatičnog bilja i maslinovog ulja pravi su užitak i spoj čarobnih okusa, mirisa i zdravlja. Treba spomenuti i nezaobilazni pršut, ovčji sir i poznatu lošinjsku janjetinu ispod peke. Vino s otoka Suska svakako je jedno od kvalitetnijih, a domaća rakija sa začinskim biljem zagrijat će ljubitelje „žestice“.

 

 

 

FOTOGRAFIJE GRADA I NJEGOVIH PREPOZNATLJIVOSTI